Welkom terug! Volg alle updates via deze pagina.

Welkom terug!

Sinds maandag 29 juni schakelden we over naar een quasi normale dienstverlening, vanaf maandag 13 juli is een mondmasker verplicht tijdens je bibliotheekbezoek.

De centrale bibliotheek is ook in de voormiddag weer open (nooit op dinsdag). Zowel het aantal personen als de duur van het bezoek zijn niet langer gelimiteerd.  Alle kranten en tijdschriften zijn vrij ter beschikking. De wachtrij en de mandjes verdwijnen uit beeld. Zowel in de centrale bib als in alle buurtbibliotheken blijft de veilige afstand van 1,5 meter altijd en overal gerespecteerd. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht door de overheid. Bij het binnen- en buitengaan is er de mogelijkheid de handen te ontsmetten. 

In de centrale bib blijft de gamehoek offline, is er geen speelzone voor de kleintjes en is het gebruik van een publiekscomputer (max. 1 uur per dag) enkel mogelijk in het Open LeerCentrum op de eerste verdieping. De toiletten op het gelijksvloers zijn gesloten. Koffie drinken in't Salon is op aangeven van het ministerie van Volksgezondheid nog niet toegestaan in de bib.

ANDERE VEELGESTELDE VRAGEN

(1) Kan ik nog materialen ontlenen?

Sinds 25 mei kan je terug zelf materialen ontlenen. 

(2) Kan ik nog ter plaatse de krant lezen?

De dagelijkse kranten zijn beschikbaar in het OLC op de 1e verdieping. Aan de balie van het OLC kan je eerste de handen ontsmetten, daarna vraag je de gewenste krant aan de bibliotheekmedewerker. 

(3) Hoe werkt de afhaalbib? 

 • De afhaalbib in de inkomhal van de centrale bibliotheek werd stopgezet op maandag 29 juni, maar materialen laten klaarzetten kan nog steeds. Wat uitgeleend is, kan je reserveren, dat is evident, maar ook titels die aanwezig staan kan je laten klaarzetten op dezelfde manier. Dit doe je door in de online catalogus een boek/cd/dvd/... te reserveren via Mijn Bibliotheek (€ 1 per titel). Na ontvangst van een bevestigingsmail kan je het gevraagde titels ophalen aan de balie van je (buurt)bibliotheek. 

(4) Wat met mijn gereserveerde materialen?

 • Gereserveerde materialen die voor je klaarstaan kan je ophalen tijdens de openingsuren.

(5) Wat met mijn uitgeleende materialen?

 • Alle uitgeleende materialen werden nog éénmaal verlengd tot minstens 10 juni 2020. Op 11 juni stopte de boetevrije periode en rekenen we opnieuw te-laat-geld aan.

 • Materialen terugbrengen kan tijdens de openingsuren in de bibliotheek zelf, buiten de openingsuren gebruik je de inleverbus. 

(6) Mijn abonnement is vervallen of vervalt binnenkort, kan ik online het lidgeld betalen? 

 • Neen, online betalen lukt niet.
 • Leners van wie het lidmaatschap vervallen is of deze maand vervalt kunnen langskomen in hun (buurt)bib om dit in orde te brengen. Ze kunnen er ook meteen hun lidgeld betalen.  
  Goed om weten: wil je lid blijven van de bibliotheek, moet je jaarlijks je abonnement vernieuwen. Hiervoor kan je terecht aan de balie van je (buurt)bib. Betalen kan dan aan de balie vanje buurtbib of via de betaalautomaat in de centrale bib. 

(7) Opstart activiteiten.

Onze fysieke activiteiten startten terug op vanaf 1 juli met #biblabo. Digidokter, digitafel en voorleesuurtjes biedt voorlopig enkel een online aanbod aan.

(8) Ik heb nog geen abonnement bij bib Kortrijk, wat nu?

Ben je nog nooit lid geweest van openbare bibliotheek Kortrijk - en wil je dat worden - vul dan het tijdelijke inschrijvingsformulier in. Sinds maandag 25 mei kan je weer langskomen in je (buurt)bib om je eventuele lidgeld te vereffenen, online betalen is niet mogelijk. Meer info over de werking van de bib vind je hier.

(9) Bib Kortrijk stapte over naar het Eengemaakt Bibliotheek Systeem. Wat verandert er? 

Net als vele andere Vlaamse bibliotheken stapt ook bib Kortrijk over naar een Eengemaakt Bibliotheek Systeem (EBS). Van het nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker weinig merken, want aan de zelfbedieningsbalies en de betaalautomaat wijzigt er niets. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden aan de onthaalbalie mogelijks iets langer zullen zijn, omdat de bibliotheekmedewerkers het nieuwe systeem zelf nog in de vingers moeten krijgen. We vangen dit op door extra personeel in te zetten in alle (buurt)bibliotheken in de komende weken.

Met het EBS wijzigt ook het uitleenreglement in de openbare bibliotheek van Kortrijk. We sommen hieronder de belangrijkste wijzigingen op:

 • Het individuele abonnement van de bibliotheek van Kortrijk valt weg en wordt vervangen door een regionaal abonnement voor de bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen die samenwerken binnen het EBS. In de praktijk betekent dit dat je met je lidkaart nu ook terecht kan in 11 andere bibliotheken uit de regio. Je betaalt jaarlijks slechts 1 keer het lidgeld. Bezoek je een ‘nieuwe’ bibliotheek, laat je regio-abonnement dan daar ter plaatse activeren. Dit zijn de deelnemende regiobibliotheken: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.
 • De uitleentermijn is voor alle materialen 4 weken (behalve sprinters).
 • Je kan éénmaal verlengen (behalve wanneer het item gereserveerd is of een sprinter/e-boek is) voor een periode van 14 dagen. Met een verlenging kan je het ontleende materiaal dus max. 6 weken lenen.
 • Je kan maximum 20 materialen uitlenen over alle locaties heen, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen boeken en cd’s, dvd’s, …
 • De speciale faciliteiten voor leerkrachten (groepskaart) wijzigen. Wie al een groepskaart had ontvangt hierover de specifieke info per mail.

Heb je een vraag voor de bib?

stuur een mailtje naar bibliotheek@kortrijk.be of bel 056 27 75 00 op weekdagen tijdens 10 en 17 uur

Heb je een vraag over Corona?

via www.kortrijk.be/nieuws/coronavirus vind je alle info