info maatregelen coronavirus

De centrale bibliotheek en de buurtbibliotheken blijven gewoon open.
Het aantal bezoekers wordt beperkt.

In de centrale bib zijn alle kranten en tijdschriften vrij ter beschikking, de gamehoek blijft offline, er is geen speelzone voor de kleintjes en het gebruik van een publiekscomputer blijft beperkt tot maximum één uur per dag. De toiletten op het gelijksvloers zijn gesloten. Koffie drinken in't Salon is op aangeven van het ministerie van Volksgezondheid nog niet toegestaan.   

De gezondheid en veiligheid van de bezoekers en medewerkers van de bibliotheek staan voorop. 

 • Bij het binnen- en buitengaan is er de mogelijkheid de handen te ontsmetten. Doe dit ook, voor jouw en ieders veiligheid.

 • Het correct dragen van een mondmasker tijdens je bezoek is en blijft verplicht vanaf 12 jaar.

 • Respecteer de afstand van 1,5 meter tussen jezelf en de andere bezoekers of medewerkers.

 • Neem verplicht een winkelmandje.
  Kinderen - vergezeld door een volwassene -  moeten geen mandje nemen zolang ze samen blijven.  

  Geen mandje meer beschikbaar? Bedankt om even buiten te wachten!

ANDERE VEELGESTELDE VRAGEN

(1) Kan ik zelf materialen ontlenen?

JA, je kan zelf in de centrale bibliotheek of in één van de buurtbibliotheken zelf materialen kiezen en ontlenen. 

(2) Kan ik ter plaatse de krant lezen?

In de centrale bibliotheek zijn de dagelijkse kranten beschikbaar in het OLC op de 1e verdieping. Aan de balie van het OLC kan je eerst de handen ontsmetten, daarna kan je de gewenste krant uit het krantenrek halen. 

(3) Kan nog komen studeren of werken?

In de centrale bibliotheek zijn er beperkte zitplaatsen beschikbaar waar je kan werken/lezen/studeren. 

(4) Kan ik materialen laten klaarzetten? 

 • Ja. Materialen reserveren kan via Mijn Bibliotheek. Sinds maandag 9 november is deze dienstverlening tijdelijk gratis, met een begrenzing van 3 stuks per abonnement tegelijkertijd.

 • Wat uitgeleend is, kan je reserveren. Maar ook titels die aanwezig staan, kan je laten klaarzetten op dezelfde manier. 
  Dit doe je door in de online catalogus een boek/cd/dvd/... te reserveren. Na ontvangst van een bevestigingsmail heb je 14 dagen de tijd om de gevraagde titels op te halen aan de balie van je (buurt)bibliotheek. 

  Gereserveerde materialen uit de collectie van de centrale bib of een buurtbib kan je enkel ophalen op die locatie. bv. Een gereserveerde titel uit de collectie van buurtbibliotheek Aalbeke kan je reserveren en enkel daar ophalen, niet in de centrale bibliotheek. Wil je dit toch, dan kan je beroep doen op onze pendeldienst.

(5) Wat met mijn gereserveerde materialen?

 • Gereserveerde materialen die voor je klaarstaan kan je ophalen tijdens de openingsuren.

(6) Wat met mijn uitgeleende materialen?

 • Materialen terugbrengen kan tijdens de openingsuren in de bibliotheek zelf, buiten de openingsuren gebruik je de inleverbus. Alle buurtbibliotheken en de centrale bib beschikken sinds eind januari 2020 over een inleverbus. Je kan er alle ontleende materialen (boeken, dvd's ...) uitgezonderd e-readers in deponeren, buiten de openingsuren van de bibliotheek en enkel materialen die je op die locatie ontleende. De inhoud van de inleverbus wordt verwerkt tijdens het eerstvolgende uitleenmoment. Materialen die nog in bezit zijn, worden niet door de bib verlengd. 

 • Kan je omwille van quarantaine het huis niet verlaten om ontleende materialen tijdig terug te brengen? Neem dan telefonisch contact op met de bib op 056 27 75 00.
 • Heb je als leerkracht nog materialen in bezit van een klasontlening? Dan kan je die na afspraak, terugbrengen naar de (buurt)bibliotheek. Neem vooraf contact op met de bib of stuur een mailtje naar bibenschool@kortrijk.be 

(7) Wat met onze bibactiviteiten?

 • Voorlopig gaan enkel de activiteiten voor -12 jarigen door, deze worden georganiseerd met respect voor de huidige coronamaatregelen. Tot nader order zijn alle andere bibactiviteiten uitgesteld en/of geannuleerd.
 • Wil je weten of een activiteit doorgaat? Voor een actuele stand van zaken kan je terecht op www.kortrijk.be/bibliotheek/bibactiviteiten.

(8) Mijn abonnement is vervallen of vervalt binnenkort, kan ik online het lidgeld betalen? 

 • Neen, online betalen lukt (nog) niet.
 • Leners van wie het lidmaatschap vervallen is of deze maand vervalt kunnen langskomen in hun (buurt)bib om dit in orde te brengen. Ze kunnen er ook meteen hun lidgeld betalen.  
  Goed om weten: wil je lid blijven van de bibliotheek, moet je jaarlijks je abonnement vernieuwen. Hiervoor kan je terecht aan de balie van je (buurt)bib. Betalen kan dan aan de balie vanje buurtbib of via de betaalautomaat in de centrale bib. 

(9) Ik heb nog geen abonnement bij bib Kortrijk, wat nu?

Ben je nog nooit lid geweest van openbare bibliotheek Kortrijk - en wil je dat worden - vul dan dit online inschrijvingsformulier in. 
Sinds maandag 25 mei kan je weer langskomen in je (buurt)bib om je eventuele lidgeld te vereffenen, online betalen is niet mogelijk. Meer info over de werking van de bib vind je hier.

(10) Bib Kortrijk stapte over naar het Eengemaakte Bibliotheek Systeem. Wat verandert er concreet?

 • Met een actief abonnement van bib Kortrijk kan je ook terecht in alle bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen die samenwerken binnen het 'Eengemaakt Bibliotheek Systeem'.
  In de praktijk betekent dit dat je als lid van bib Kortrijk nu ook terecht kan in 11 andere bibliotheken uit de regio. Je betaalt jaarlijks slechts 1 keer het lidgeld. Bezoek je een ‘nieuwe’ bibliotheek, laat je regio-abonnement dan daar ter plaatse gratis activeren.

  Dit zijn de deelnemende regiobibliotheken: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem

 • De uitleentermijn is voor alle materialen 4 weken (behalve sprinters).

 • Je kan éénmaal verlengen (behalve wanneer het item gereserveerd is of een sprinter/e-boek is) voor een periode van 14 dagen. Met een verlenging kan je het ontleende materiaal dus max. 6 weken lenen.

 • Je kan maximum 20 materialen uitlenen over alle locaties heen, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen boeken en cd’s, dvd’s, …

 • De speciale faciliteiten voor leerkrachten (groepskaart) wijzigen. Wie al een groepskaart had ontving hierover de specifieke info per mail.

Heb je een vraag voor de bib?

stuur een mailtje naar bibliotheek@kortrijk.be of bel 056 27 75 00 op weekdagen tijdens 10 en 17 uur

Heb je een vraag over Corona?

via www.kortrijk.be/nieuws/coronavirus vind je alle info