alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken zijn gesloten tot 20 april 2020

Zowel de centrale bibliotheek als alle buurtbibliotheken zijn gesloten tot en met 19 april 2020. 

Kan ik nog materialen ontlenen?

Nee, alle (buurt)bibliotheken zijn tijdelijk gesloten.

Wat met mijn gereserveerde materialen?

Boeken, cd's en dvd's die gereserveerd zijn, kunnen niet opgehaald worden. Maar alle reservaties blijven wel voor je klaar staan tot eind april 2020.

Wat met mijn uitgeleende materialen?

 • Materialen binnenbrengen in de centrale bib kan tijdens de gebruikelijke openingsuren via de inleverbus. Materialen, ontleend in een buurtbib, kunnen binnengebracht worden via de inleverbus van die buurtbib. 
 • Je hoeft je geen zorgen te maken, alle uitgeleende materialen werden voor je verlengd tot 27 april 2020. 
 • Tijdens de sluitingsperiode kan je ook geen boete krijgen en eventuele eerdere boetes lopen niet verder op.
  Herinneringsmails die verstuurd werden vanaf 11 maart mogen genegeerd worden
 • Door de omschakeling naar het Eengemaakte Bibliotheek Systeem in de week van 23 maart is Mijn Bibliotheek tijdelijk niet beschikbaar t.e.m. 27 maart. 

Opschorting alle activiteiten.

Onze activiteiten werden voorlopig tot 15 mei uitgesteld, meer info over wijzigingen en aanpassingen volgen zodra er meer duidelijkheid is.

Wat verandert er vanaf de heropening (o.v.) op 20 april?

Net als vele andere Vlaamse bibliotheken stapt ook bib Kortrijk over naar een Eengemaakt Bibliotheek Systeem. Van het nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker weinig merken, want aan de zelfbedieningsbalies en de betaalautomaat wijzigt er niets. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden aan de onthaalbalie mogelijks iets langer zullen zijn, omdat de bibliotheekmedewerkers het nieuwe systeem zelf nog in de vingers moeten krijgen. We vangen dit op door extra personeel in te zetten in alle (buurt)bibliotheken tijdens de eerste weken na de heropening.

Met het EBS wijzigt ook het uitleenreglement in de openbare bibliotheek van Kortrijk. We sommen hieronder de belangrijkste wijzigingen op:

 • Het individuele abonnement van de bibliotheek van Kortrijk valt weg en wordt vervangen door een regionaal abonnement voor de bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen die samenwerken binnen het EBS. In de praktijk betekent dit dat je met je lidkaart nu ook terecht kan in 11 andere bibliotheken uit de regio. Je betaalt jaarlijks slechts 1 keer het lidgeld. Bezoek je een ‘nieuwe’ bibliotheek, laat je regio-abonnement dan daar ter plaatse activeren. Dit zijn de deelnemende regiobibliotheken: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.
 • De uitleentermijn is voor alle materialen 4 weken (behalve sprinters).
 • Je kan éénmaal verlengen (behalve wanneer het item gereserveerd is of een sprinter is) voor een periode van 14 dagen. Met een verlenging kan je het ontleende materiaal dus max. 6 weken lenen.
 • Je kan maximum 20 materialen uitlenen over alle locaties heen, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen boeken en cd’s, dvd’s, …
 • De speciale faciliteiten voor leerkrachten (groepskaart) wijzigen. Wie al een groepskaart had ontvangt hierover de specifieke info per mail.

Heb je een vraag voor de bib?

stuur een mailtje naar bibliotheek@kortrijk.be

Heb je een vraag over Corona?

via www.kortrijk.be/nieuws/coronavirus vind je alle info