Evenementenhal DEPART

Wordingsgeschiedenis

Het verhaal van de fuifzaal heeft er al een hele wordingsgeschiedenis opzitten. Al twintig jaar wordt er voor een centrale plaats in Kortrijk geijverd waar jongeren kunnen feesten. In een nieuwjaarsbrief uit 2004, bijvoorbeeld, pleitte de jeugdraad al voor een dergelijk project. In die periode viel de fuifmogelijkheid in de Warande weg en kwam er een vacuüm op vlak van fuifmogelijkheden.

De evenementenhal heeft een capaciteit voor 1400 bezoekers en is laagdrempelig voor jeugdverenigingen en kleinere initiatieven. Ook is de evenementenhal een perfecte aanvulling op de kleinere fuifzaal van JC Tranzit in het centrum, en de OC’s in de deelgemeenten. Deze diversiteit aan infrastructuren maakt via het Kortrijkse fuifbeleid een traject van ‘casting’ mogelijk waarbij elke organisator naar de meest geschikte fuifruimte kan worden doorverwezen.

Fuiven zijn voor jeugdverenigingen een belangrijke bron van zowel inkomsten als profilering. Een jeugdvereniging die een volle zaal lokt, kan ruim 13.000 euro verdienen en kunnen er zo hun jaarwerking mee financieren. Het zijn dan ook deze jongeren die voorrang krijgen, want met meer dan honderd fuiven zijn zij een belangrijke groep van feestvierders. 

Participatie troef

Het belang van voortdurende, wederzijdse communicatie over het jeugdbeleid is in dit project steeds cruciaal geweest. Door de jeugd te betrekken kon het stadsbestuur inspelen op de ideeën van jongeren. Hiervoor werden vanuit het stadsbestuur een aantal voorbereidende activiteiten georganiseerd. Vanuit de jeugdraad werd er advies gegeven, de expertise van de fuifcoach van JC Tranzit werd ingeroepen die via inspraaktrajecten met Kortrijkse fuiforganisatoren hun stem rechtstreeks aan het stadsbestuur konden laten horen.

Ondertussen werd vanuit de Stad inspiratie opgedaan via het bezoeken van good practices in Geel, Turnhout en Puurs. Na de keuze van het architectenbureau en het definitieve ontwerp, werd ook samen verder nagedacht over de exploitatievoorwaarden en tarifiëring van de nieuwe fuifzaal. Dit alles viel onder de noemer Jong Kortrijk Spreekt.

Depart

De naam DEPART wordt vergezeld van de ondertitel ‘evenementenhal’, want het gebouw is dan ook veel meer dan een fuifzaal. Een grote quiz, een minibeurs, een optreden of een lezing voor groot publiek is net zo goed mogelijk in de zaal.
Daarom ‘evenementenhal DEPART’.

De jeugdverenigingen zaten mee aan tafel tijdens de verdere uitwerking van het ontwerp. De jongeren vonden het vooral belangrijk dat ze de zaal flexibel kunnen indelen en zelf kunnen kiezen waar de dj-booth en bar komt. Daarnaast kan
de zaal opgedeeld worden in verschillende compartimenten. Er kunnen dus ook kleinere fuiven gegeven worden. Ook naar de bewoners werd geluisterd. Zo voldoet de zaal aan de geldende geluidsnormen. Het dak en de muren zijn extra dik. 

Het ontwerp en het idee achter de fuifzaal komt van B-architecten. Zij werden geselecteerd uit een ontwerpwedstrijd na inspraak van de fuiforganisatoren in Kortrijk. De vormgeving oogt hedendaags met een knipoog naar de voormalige NMBSloods.

Boekingen 

De Kortrijkse jeugdverenigingen krijgen jaarlijks de kans om zich in te schrijven via een voorboekmoment. Meteen daarna kunnen ook alle andere organisaties, verenigingen en bedrijven hun plek op de kalender verzilveren. 

Maar er is nog plaats voor meer, uiteraard. Wie ruimte zoekt voor een feestje, een event, een minibeurs, grote quiz,… zal in DEPART in elk geval een goede partner vinden. Met een kurkdroge akoestiek, enorme mogelijkheden om te takelen,
gekoelde drankenbergingen en voorgebouwde barunits, vestiaires, een EHBO-unit en zelfs een afgesloten buitenzone is het gebouw voorzien om in een handomdraai te voldoen aan de noden van grote en kleine events. De zaal is ook opdeelbaar: de capaciteit, en dus ook de huurprijs, is aangepast voor events met 250 – 575 – 850 – 1150 en 1500 bezoekers.

Alle info kan je verkrijgen via event-huis@kortrijk.be

Fotoalbum