Letterzetter Bart Jaques

letterzetter 2015-2017

In 2015 werd Bart Jaques door de Stad Kortrijk aangesteld als de allereerste ‘Letterzetter’ van de stad. Samen met tal van ‘Lettertypes’, vormt hij een collectief van jonge kunstenaars, muzikanten, theatermakers, dichters, schrijvers, filmmakers en dansers die het woord tussen 2015 en 2017 op een creatieve, gedurfde manier in het stadsbeeld en de leefwereld van de Kortrijkse inwoners brengen. Ze doen dit door middel van literaire interventies en toonmomenten. 

De eerste ‘Letterzetter’ van de Stad Kortrijk is Bart Jaques (°1982), geboren in Oostende maar woonachtig in Gent. Hij is dichter, performer, beeldhouwer en frontman van de poëzieband Ten Adem. Onder het pseudoniem Bardthesque is Bart Jaques een gereputeerd poetry slammer. Tot tweemaal toe haalde hij de finale van het Belgisch kampioenschap ‘Poetry Slam’. Hij werd erdoor geselecteerd voor het project ‘Slamlezingen’, in het leven geroepen door het Vlaams Fonds voor de Letteren en ARType vzw om poetry slammers kenbaar te maken bij een breder publiek. Met Ten Adem bracht hij in 2015 het gelijknamige debuutalbum uit bij Poëziecentrum Gent.

 

"De doorsnee stadsdichter houdt zich vooral bezig met het occasioneel neerpennen van een stadsgedicht. Zo gaat dat meestal met stadsdichters. Aan de letterzetter daarentegen werd gevraagd om een heus kunstcollectief op te richten voor en met Kortrijkzaanse jongeren tussen 16 en 30 jaar oud die een passie voor het woord voelen kriebelen. Om zo’n collectief op de been te krijgen, richtten we een campagne in, met het filmpje in bijlage als speerpunt. En het moet gezegd, met succes. Een gans pak talentrijke en niet van de ondernemingszin gespeende jongeren gaven zich op. 

Ondertussen zijn we een jaar verder en verwerven we een steeds solidere plek in het culturele landschap van de regio Kortrijk. Het Lettertype Collectief maakt het woord -in alle betekenissen van het woord- steeds  zichtbaarder in de openbare ruimte van de stad. 

En het beste moet nog komen. Om maar te zeggen, hou gerust uw zoektocht voor bekeken: u bent er al!"

Bart Jaques
letterzetter Kortrijk 2015-2017

 

 

persbericht | persfoto 1 © Jeroen Mylle | persfoto 2 © Jeroen Mylle

 

www.facebook.com/letterzetterkortrijk   |   twitter.com/letterzetterK   |   #letterzetter #lettertypes #kortrijk