Letterzetter Jonas Bruyneel

letterzetter 2017-2019

Cultuurjournalist, muzikant en schrijver Jonas Bruyneel is de nieuwe Letterzetter van Kortrijk tot juni 2019. De in Kortrijk geboren, in Deerlijk opgegroeide en naar Gent verkaste kunstenaar is de opvolger van Bart Jaques die zijn taak in april 2017 succesvol volbracht. Onder de vorige Letterzetter vormde zich een groep van 15 talentvolle woordkunstenaars uit de regio die meewerkte aan grofweg 15 toonmomenten in Kortrijk. De kersverse Letterzetter moet de volgende twee jaar het woord in de publieke ruimte brengen en jonge kunstenaars artistiek coachen. De Letterzetter is bovendien de gastheer van het nieuwe Kortrijkse woordfestival Memento. We maken de Letterzetter bekend met de slagzin “Woorden als opgejaagd wild, ik ben op jacht”.

Jonas Bruyneel is de nieuwe Letterzetter van Kortrijk. De schrijver is geboren in Kortrijk, groeide op in Deerlijk en woont nu in Gent. Hij is freelance cultuurjournalist bij De Morgen (magazine), Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, Boeken Magazine, Oogst, Filmmagie en tal van andere (literaire) bladen en magazines. Als prozaïst bracht hij de kortverhalenbundel ‘Voorbij het licht’ uit en werd daarmee bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). Een prijs die hij tijdens het Brugse festival Bru-taal op 13 mei 2017 in ontvangst neemt. Als muzikant speelt hij bij popgroepen Uncle Wellington en Modern Art en heeft hij het kunstproject Boonyi waar hij samen met Hans Depelchin spoken word doet op geluidskust. 

Ook is hij coördinator van het Woord en Muziekevenemenent Reveil en samen met Lize Spit is hij curator van een nieuw literair festival in de regio in oktober 2017.

In onderstaande video zien we de nieuwe Letterzetter Jonas Bruyneel door de straten van Kortrijk jagen naar woorden om er de zin “Woorden als opgejaagd wild, ik ben op jacht” mee te vormen. Hij schenkt hiermee aandacht aan de stiel van het schrijven, het schrappen, het jagen naar woorden, het maniakaal ermee bezig zijn en de kijk die je moet hebben op je omgeving om tot nieuwe beelden en woorden te komen. Dat is iets waar hij als prozaïst natuurlijk het meeste ervaring mee heeft.

 

 

voor de pers

persbericht  | persfoto's ©Maanlander/Jeroen Mylle 12 - 3

www.facebook.com/letterzetterkortrijk   |   twitter.com/letterzetterK   |  www.instagram.com/letterzetterkortrijk |  #letterzetter #lettertypecollectief #kortrijk

contactpersoon pers: Vincent Coomans – projectcoördinator, vincent.coomans@kortrijk.be